Logopedie
Door te praten en te luisteren begrijpen wij elkaar. In het dagelijks leven is het spreken onmisbaar. Om te spreken moeten wij ademen, gebruiken wij onze stembanden, keel, neus, kaken, tong en lippen. Om te kunnen spreken moeten wij ook kunnen horen, denken en begrijpen. Spreken is dus een ingewikkeld proces.
Maar logopedie is meer dan spraakles, omdat niet alleen spraakstoornissen zoals slissen, stotteren of slikken worden behandeld. Voor alle problemen die met spreken en verstaan te maken hebben, kunt u bij de logopedist terecht.
Logopedisten houden zich bezig met allerlei stoornissen op het gebied van communicatie. Goed communiceren is een middel om contact te maken met andere mensen en om informatie uit te wisselen. Door communicatiestoornissen kunnen beperkingen optreden in het sociaal-emotioneel functioneren en in het opnemen en verwerken van informatie met als mogelijk gevolg leerstoornissen.
Logopedie kent vier behandelgebieden: taal, stem, spraak, en gehoor. De grenzen van deze gebieden zijn ruim getrokken, want ook de voorwaarden voor een goede stem, spraak, taal of gehoor vallen hieronder. Daarnaast behandelen logopedisten aanverwante stoornissen zoals slik- of ademhalingsstoornissen.
De logopedist biedt therapie en advies aan mensen die problemen ondervinden bij het communiceren. Deze problemen worden onderverdeeld in aandachtsgebieden. Deze zijn:
Een goede ademtechniek is nodig om zonder problemen te kunnen spreken. Soms lukt dit niet waardoor er klachten kunnen ontstaan. Denk hierbij aan heesheid, vermoeidheid tijdens het spreken, onstabiele stem en veranderd stemgeluid. Oorzaken kunnen van medische aard zijn, zoals bijv. stembandknobbeltjes, stembandpoliep, stembandverlamming, maar ook foutief stemgebruik.
De logopedist geeft hierin begeleiding om deze stemklachten te verminderen of te laten verdwijnen.
Taal zorgt ervoor dat wij met elkaar contact kunnen hebben, onze gedachten en gevoelens kenbaar kunnen maken en duidelijk kunnen maken wat we willen en denken. Voor ieder mens is taal dus een cruciaal hulpmiddel. Wanneer iemand problemen heeft met taal, staat dit een goede communicatie in de weg. Dit kan allerlei gevolgen hebben, zoals gedragsproblemen. Werken aan taal is dus werken aan een betere communicatie.
De belangrijkste taal georiënteerde stoornissen zijn:
Ook het meertalig opgroeien kan voor taalproblemen zorgen als er sprake is van taalzwakte.
De logopedist begeleidt kinderen en volwassenen in het verbeteren van hun taalontwikkeling, zodat ze uiteindelijk in staat zijn zich communicatief voldoende te kunnen redden.
Zie voor meer info de site van Kind en Taal of de NVLF
We spreken in zinnen die bestaan uit woorden, lettergrepen en letters. Elke letter heeft zijn eigen klank. Woorden bestaan uit verschillende klanken achter elkaar. Kinderen leren de klanken van hun ouders / opvoeders, door na te doen. Door het verkeerd uitspreken van een letter (of combinaties ervan) krijgen woorden een andere betekenis.
Voor de communicatie is het belangrijk dat het gehoor in orde is.
De logopedist begeleidt ook op dit gebied kinderen en volwassen, waarbij problemen optreden binnen het gehoor.